
- AÇILIÅž KONUÅžMASI ( Av. Burcu ALTIPARMAK GÖZNELİ)
DeÄŸerli ekmek üreticileri ve tüm konuklar,
Dernek açılış toplantımıza hoÅŸ geldiniz.
Medeniyetlerin tarihi kadar eski olan, hem Türk kültüründe hem Arap kültüründe kutsal sayılan ekmeÄŸin, üretilmesinden sofralarımıza gelmesine kadar geçen süreçte en zor ve en zahmetli görevi üreticiler olarak sizler üstlenmektesiniz.
Lübnan ekmeÄŸi üreticileri olarak sizler Türkiye’ de yeni bir sektörün de doÄŸmasını saÄŸlamış bulunmaktasınız. OrtadoÄŸu’nun birçok ülkesinde tüketilen Lübnan ekmeÄŸinin kalitesinin istenilen düzeye ulaÅŸması ve sektörün karşı karşıya kaldığı sıkıntılara çözüm üretilmesi noktasında sektör öncüleri olarak sizlere ve sektörün geliÅŸimine katkıda bulunmak isteyen herkese büyük bir sorumluluk düÅŸtüÄŸünü düÅŸünmekteyiz.
Bu düÅŸünceler ile çıktığımız yolda kurduÄŸumuz DoÄŸu EkmeÄŸi Üreticileri DerneÄŸinin hepimize hayırlı ve uÄŸurlu olmasını diliyorum. DerneÄŸimizi sizlere tanıtması için sözü Dernek baÅŸkanımız Abdullah ACAR ‘a bırakıyorum.
- DERNEK BAÅžKANININ KONUÅžMASI ( Av. Abdullah ACAR)
- DOÄžU EKMEĞİ ÜRETİCİLERİ DERNEĞİNİN TANITIMI
- DERNEK BAŞKAN YARDIMCISININ KONUŞMASI ( Av. Ahmet EKİN)
- HALK SAÄžLIÄžININ ÖNEMİNİN VURGULANMASI
Ekmek halkımızın en fakirinden en zenginine çok büyük bir kitle tarafından tüketilen en temel gıda maddelerinin başında gelmektedir. Bu nedenle ekmeÄŸin üretim koÅŸulları halk saÄŸlığı açısından oldukça önemlidir. Ülkemizde Lübnan ekmeÄŸi üretimi yapan iÅŸletmelerin hijyenik koÅŸullarda üretim noktasında birçok eksiÄŸi bulunmaktadır. Halk saÄŸlığının korunması adına ekmek üretiminde gıda güvenliÄŸi risklerinin tespit edilip güvenli ekmek üretiminin saÄŸlanması bir zorunluluktur. Ekmek fırınlarının hijyen ve sanitasyonu temel alan bir üretim anlayışının olması gerekmektedir. Sektörde bu hijyen koÅŸullarına uyarak üretim yapan iÅŸletmelerimiz olduÄŸu gibi bu koÅŸullarının hiçbirine riayet etmeden üretim yaparak halk saÄŸlığını tehdit eden birçok iÅŸletme bulunmaktadır.
- FAHİŞ FİYAT FARKLARININ ÜRETİM KALİTESİNDEN KAYNAKLANDIÄžI
Gıda iÅŸletmecisi olarak faaliyet gösteren fırınlar 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar BirliÄŸi ile Odalar ve Borsalar Kanununa göre Ticaret Siciline ve Ticaret Odalarına veya 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek KuruluÅŸları Kanunu’na göre Esnaf ve Sanatkar Siciline ve Esnaf ve Sanatkarlar Odalarına kayıt ettirmek zorundadır.
5362 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek KuruluÅŸları Kanunun 62 ve 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar BirliÄŸi ile Odalar ve Borsalar Kanunu 12. Maddesi uyarınca odalara azami satış fiyat tarifesini belirleme görevini vermiÅŸtir.
5362 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek KuruluÅŸları Kanunu “MADDE 62. - Bu Kanuna tabi esnaf ve sanatkârlarca üretilen mal ve hizmetlerin fiyat tarifeleri, baÄŸlı bulundukları odalarca hazırlanır ve odanın mensubu olduÄŸu birlik yönetim kurulu tarafından fiyat tarifesinin sunulmasından sonra otuz gün içinde onaylanır veya reddedilir. Onaylanan fiyat tarifesi belediye, mülki amirlik ve ilgili odaya yedi gün içerisinde bildirilir ve bu andan itibaren yürürlüÄŸe girer. Fiyat tarifeleri, uygulanacak azami hadleri gösterir. Belediyeler veya o yerin en büyük mülki amiri tespit edilen bu tarifeleri uygun bulmadıkları takdirde esnaf teÅŸekkülü ile anlaÅŸmaya varamazlarsa on beÅŸ gün içinde o yerin mülki amirinin ya da görevlendireceÄŸi yardımcısının baÅŸkanlığında, ticaret ve sanayi veya ticaret odasından bir temsilci ile esnaf ve sanatkârlar odaları birliÄŸi temsilcisinden teÅŸekkül edecek bir komisyonda görüÅŸülüp karar verilmesini isteyebilirler. Komisyon kararları salt çoÄŸunlukla alınır. Komisyon, tarifeleri uygun bulmadığı takdirde tarife yürürlükten kalkar. Komisyon kararına karşı, ilgililer yazılı bildirim tarihinden itibaren on gün içinde ticari davaları görmeye yetkili mahkeme nezdinde itirazda bulunabilirler. Bu mahkemenin kararı kesindir.” |
5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar BirliÄŸi ile Odalar ve Borsalar Kanunu “Odaların Görevleri” MADDE 12/ (ı) “507 sayılı Esnaf ve Küçük Sanatkarlar Kanunu’nun 125 inci maddesinde sayılan mal ve hizmetlerin azamî fiyat tarifelerini, kendi üyeleri için, Bakanlıkça çıkarılacak yönetmeliÄŸe uygun olarak tespit etmek ve onaylamak.” |
Bilgi Notu : İstanbul Ticaret Odası 5174 sayılı Kanunun verdiÄŸi fiyat belirleme ve tarife yapma yetkisini, “serbest piyasaya kurallarına aykırı bulduÄŸu” için kullanmama kararı almıştır. Hem Esnaf BirliÄŸi ve Esnaf Odaları kayıtlı hem de İstanbul Ticaret Odasına üye iÅŸletmeler, doÄŸal olarak Ticaret Odasının aldığı karara uyarak kendi tarife ve fiyatlarını kendileri belirlemektedirler. |
Yasal mevzuat gereÄŸince Esnaf ve Sanatkârlar Odalarına baÄŸlı esnaf niteliÄŸindeki iÅŸletmeler ile Ticaret ve Sanayi Odalarına kayıtlı tacir ve sanayici niteliÄŸindeki iÅŸletmeler belirlenen azami fiyatlara uymak zorundadır. Ancak mevcut mevzuat kapsamında azami fiyat altında satış yapmanın önünde herhangi bir engel bulunmamaktadır. Bu nedenle azami fiyat altına satış yapan iÅŸletmeler olabilmekte bu durum tüketici nezdinden olumsuz bir algıya neden olduÄŸu gibi azami fiyattan veyahut azami fiyatın biraz üzerinde fiyatlarla satış yapan fırınların fahiÅŸ fiyat uyguladığı gibi bir algıya sebep olmaktadır.
Kayıt dışı iÅŸletmeler kaçak personel çalıştırma, devlete olan vergi yükümlülüklerini yerine getirmeme, temizlik ve hijyen kurallarına uymayarak bu kuralların gerektirdiÄŸi maliyete katlanmamakta böylelikle maliyetin altında fiyattan ekmek satmaktadır. Bu durum halk saÄŸlığını tehdit ettiÄŸi gibi ekmek satış fiyatlarından fahiÅŸ fiyat farklarına neden olmaktadır.
Bu konudaki çözüm önerileri
- Ekmekte Asgari Fiyat Tespitinin Yapılması
- Odalar tarafından her bir ekmek çeÅŸidi ve gramajı için “tavsiye edilen fiyat” belirlenmesi
- Üretim Kalitesinde Standartların SaÄŸlanarak Buna Göre Fiyatlandırmaların Revize Edilmesi
- ÜRETİM KALİTESİNDE STANDARTLARIN SAÄžLANARAK BUNA GÖRE FİYATLANDIRMALARIN REVİZE EDİLMESİ
- HAKSIZ REKABETİN SONA ERDİRİLMESİ
- Kayıt Dışı İşletmeler tespiti ve kapatılması
- Hijyen kurallarına riayet etmeyen işletmelerin tespiti ve cezai yaptırımlar uygulanması
- Yerel yönetimlerin ve ilgili kamu kurumlarının denetimler noktasında harekete geçirilmesi
- Üretim Kalitesinde Standartların SaÄŸlanarak Buna Göre Fiyatlandırmaların Revize Edilmesi
- Ekmeğin gramajının ve asgari fiyatının sabitlenmesi,
- Ekmekçilik sektörünü ilgilendiren mevzuat ve düzenlemelerde geliÅŸtirme ve sadeleÅŸtirme çalışmaları yapılması ( * Unlu mamuller ve ekmek fırınları farklı mevzuata tabi olmaları için çalışmalar yapılması)
- Ekmek ve unlu mamulleri üretiminde sektörünün deÄŸiÅŸen çaÄŸa ayak uyduramaması adına teknolojinin yakından takip edilerek üretime entegre edilmesi
- Haksız Rekabetin Önlenmesi Etkili ve Hızlı BaÅŸvuru Yollarının GeliÅŸtirilmesi
- DERNEÄžE ÜYE OLMAYA DAVET
- DERNEK ÇATISI ALTINA GİRENLERE SAÄžLANACAK AVANTAJLAR
- UYGUNSUZ ÜRETİM YAPANLARA UYGULANACAK YAPTIRIMLAR
- 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun 16. Maddesi İdari Para Cezaları
Bu Kanunun 4, 6 ve 7 nci maddelerinde yasaklanmış davranışlarda bulunanlara, ceza verilecek teÅŸebbüs ile teÅŸebbüs birlikleri veya bu birliklerin üyelerinin nihai karardan bir önceki mali yıl sonunda oluÅŸan veya bunun hesaplanması mümkün olmazsa nihai karar tarihine en yakın mali yıl sonunda oluÅŸan ve Kurul tarafından saptanacak olan yıllık gayri safi gelirlerinin yüzde onuna kadar idarî para cezası verilir. TeÅŸebbüs veya teÅŸebbüs birliklerine üçüncü fıkrada belirtilen idarî para cezaları verilmesi halinde, ihlalde belirleyici etkisi saptanan teÅŸebbüs veya teÅŸebbüs birliÄŸi yöneticilerine ya da çalışanlarına teÅŸebbüs veya teÅŸebbüs birliÄŸine verilen cezanın yüzde beÅŸine kadar idarî para cezası verilir.
- Yerel Yönetimler Aracılığı İle Uygulanan İdari Yaptırımlar
- TCK Kapsamında suç unsuru oluÅŸturan eylemler ve yapılacak ÅŸikayetler
- SORULARIN ALINMASI
- KAPANIÅž